SAJIAN AIR TANGAN CHEF AMMAR DARI JORDAN
Bagi penggemar masakan ala Timur Tengah , sajian Mediterranean dari air tangan Chef Ammar mampu menaikkan selera selepas sebulan berpuasa. Kelainan yang ditampilkan diatas meja hidangan anda pasti membuatkan sahabat handai dan sanak-saudara yang berkunjung terpesona akan keunikan serta keenakan rasanya.
Bagi penggemar masakan ala Timur Tengah , sajian Mediterranean dari air tangan Chef Ammar mampu menaikkan selera selepas sebulan berpuasa. Kelainan yang ditampilkan diatas meja hidangan anda pasti membuatkan sahabat handai dan sanak-saudara yang berkunjung terpesona akan keunikan serta keenakan rasanya.
KEK KURMA WALNUT
BAHAN-BAHAN:400 gm mentega
360 gm gula
8 biji telur
380 gm tepung
120 gm kacang badam (dipotong halus)
6 gm serbuk penaik
150 gm kurma (dipotong halus)
BAHAN-BAHAN:400 gm mentega
360 gm gula
8 biji telur
380 gm tepung
120 gm kacang badam (dipotong halus)
6 gm serbuk penaik
150 gm kurma (dipotong halus)
CARA MEMBUAT:
- Bancuhkan mentega dan gula sehingga kembang. Kemudian, masukkan telur sedikit demi sedikit.
- Tepung dan serbuk penaik diayak bersama dan gaulkan dengan perlahan-lahan. Campurkan kacang badam yang telah dipotong kecil-kecilan.
- Kemudian, campurkan campuran tepung dan mentega tadi dan sebatikan adunan itu bersama kurma dan walnut.
- Setelah adunan sebati, masukkan krim bersama coklat fenillentine agar kek tersebut menjadi lembut dan enak dimakan.
- Masukkan ke dalam acuan. Susunkan kurma di bahagian kek atas. Bakar adunan kek selama 40-45 minit dengan suhu 180°F.
- Apabila siap, sejukkan dahulu. Kemudian hias kek itu mengikut kesukaan anda.
- Tepung dan serbuk penaik diayak bersama dan gaulkan dengan perlahan-lahan. Campurkan kacang badam yang telah dipotong kecil-kecilan.
- Kemudian, campurkan campuran tepung dan mentega tadi dan sebatikan adunan itu bersama kurma dan walnut.
- Setelah adunan sebati, masukkan krim bersama coklat fenillentine agar kek tersebut menjadi lembut dan enak dimakan.
- Masukkan ke dalam acuan. Susunkan kurma di bahagian kek atas. Bakar adunan kek selama 40-45 minit dengan suhu 180°F.
- Apabila siap, sejukkan dahulu. Kemudian hias kek itu mengikut kesukaan anda.
KEK LAPIS PANDAN
BAHAN-BAHAN:
2 liter air
600 gm gula
20 gm agar-agar
500 gm santan
200 gm tepung jagung
100 gm minyak jagung
10 gm esen pandan
BAHAN-BAHAN:
2 liter air
600 gm gula
20 gm agar-agar
500 gm santan
200 gm tepung jagung
100 gm minyak jagung
10 gm esen pandan
CARA MEMBUAT:
- Masukkan air bersama agar-agar sehingga ia cair dan sebati. Kemudian, masukkan gula, santan dan minyak jagung ke dalam air yang mendidih. Gaulkan sehingga rata.
- Masukkan tepung jagung ke dalam campuran tadi dan gaulkan dengan perlahan-lahan.
- Tuangkan campuran itu ke dalam acuan dan dilapiskan dengan kek span. Simpankan ke dalam peti sejuk selama 2 jam dan sedia untuk dihidangkan.
- Masukkan air bersama agar-agar sehingga ia cair dan sebati. Kemudian, masukkan gula, santan dan minyak jagung ke dalam air yang mendidih. Gaulkan sehingga rata.
- Masukkan tepung jagung ke dalam campuran tadi dan gaulkan dengan perlahan-lahan.
- Tuangkan campuran itu ke dalam acuan dan dilapiskan dengan kek span. Simpankan ke dalam peti sejuk selama 2 jam dan sedia untuk dihidangkan.
Apartmen Impiana Bintang Kecil Dara.com Dapur Impiana | E-Baca E@Siswa Fokus SPM G3 | Impiana Klik Laman Impiana Libur | Majalah I Majalah PC Maskulin | Media Hiburan |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan