Khamis, 7 Mac 2013

Sajian Cinta Penambat Selera Suami

Sajian Cinta Penambat Selera Suami
Sajian Cinta Penambat Selera Suami
Penyelaras / Teks: Farah Suhaidah Othman Foto: Ahmad Shahir Osman Resepi: Chef Lim Teng Kooi, Hotel Cititel, Pulau Pinang Terima Kasih: Ms. Foo Siew Lin, Pengurus Komunikasi, Hotel Cititel, Pulau Pinang.
Meskipun kekangan waktu menghalang untuk duduk berduaan menikmati santapan romantis bersama, namun dengan resepi mudah ini, anda pasti mampu menghidangkannya bagi menambat selera suami.
 
Resipi 1 : Mee Udang Hokkien
 
Bahan-bahan: 
  • 300 gm Cili boh atau pes cili
  • 600 gm Air rebusan udang 
  • 3 kg - Tulang ayam 
  • 2 kiub - Gula batu 
  • 15 gm - Garam 
  • 2 liter - Air 
  • 250 gm - Mi kuning
Cara masakan: 
Rebus tulang ayam bersama gula batu dan garam selama satu jam untuk menghasilkan stok. Kemudian, gorengkan cili boh sehingga naik minyak. Masukkan udang dan biarkan sehingga tumisan kering. Kemudian, masukkan stok rebusan dan biarkan selama 30 minit. Kemudian, masukkan garam secukup rasa. Setelah itu, hidangkan bersama mi kuning, bihun, kangkung, daging ayam dan hirisan telur rebus. Untuk menambah rasa, tambahkan sedikit bawang goreng sebagai pelengkap sajian. 180 gm - Bihun 200 gm - Kangkung (dicelur) 150 gm - Daging ayam (direbus dan dihiris halus) 2 biji - Telur (direbus masak) 150 gm - Tauge
 
Resipi 2 : Lamb Shank Rebus Ala Cititel
 
Bahan-bahan: 
  • 5 kg - Betis kambing 
  • 260 gm - Tomato 'coulis' 
  • 150 gm - Lobak 
  • 120 gm - Daun saderi 
  • 200 gm - Bawang merah 
  • 150 gm - Bawang putih 
  • 50 gm - Daun 'bay' 
  • 15 gm - Lada hitam 
  • 125 gm - Garam 
  • 1 kg - Labu 
  • 0.15 - liter susu 
  • 125 gm - Krim putar 
  • 1 kg - Bayam 
  • 120 gm Mentega 
  • 5 liter - Air 
Cara Masakan: Basuh betis kambing dengan air. Kemudian perap dengan garam dan lada selama 30 minit. Gril atau panggang betis kambing sebelum direbus. Sementara itu, potongkan bawang, daun saderi dan lobak. Panaskan periuk dengan mentega dan goreng bahan-bahan yang dipotong tadi sehingga naik bau. Kemudian, tambahkan daun 'bay' dan tomato 'coulis' dan masukkan air. Biarkan sehingga mendidih. Selepas itu, masukkan betis kambing dan perlahan api. Biarkan rebusan kambing tersebut selama 2 jam. Sementara itu, kukus labu sehingga empuk. Kemudian, lecek labu tersebut dan panaskan semula bersama krim dan garam. Setelah itu, gorengkan bayam dengan mentega dan tambahkan sedikit garam. Setelah betis kambing sudah empuk, hidangkannya bersama labu lecek bersama bayam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan