Mengintai resipi nasi yang menjadi pilihan tuan rumah sebagai hidangan untuk tetamu.
Koleksi Majalah: RASA
BAHAN-BAHAN
CARA MEMASAK
1. Panaskan minyak sapi dan marjerin kemudian tumiskan bahan-bahan tumis sehingga garing dan naik bau.
2. Masukkan serai, daun pandan, tomato dan juga susu cair. Biarkan hingga mendidih dan kemudian masukkan pati ayam dan garam secukupnya.
3. Setelah itu masukkan beras dan biarkan ditanak seperti biasa.
4. Apabila sudah hampir kering, titikkan pewarna pada tempat yang berlainan dan tunggu sehingga nasi kering.
5. Kaub balikkan nasi supaya warna-warna tadi tersebar cantik ke seluruh nasi.
6. Sebelum dihidang, taburkan bawang goreng dan juga daun bawang.
Koleksi Majalah: RASA
BAHAN-BAHAN
- 1kg beras basmathi -basuh dan ditoskan
- 1.25 liter air
- 125ml susu cair
- 3 biji tomato
- 2 batang serai
- 2 helai daun pandan
- 2 sudu makan serbuk pati ayam
- 250gm minyak sapi
- 125gm marjerin
CARA MEMASAK
1. Panaskan minyak sapi dan marjerin kemudian tumiskan bahan-bahan tumis sehingga garing dan naik bau.
2. Masukkan serai, daun pandan, tomato dan juga susu cair. Biarkan hingga mendidih dan kemudian masukkan pati ayam dan garam secukupnya.
3. Setelah itu masukkan beras dan biarkan ditanak seperti biasa.
4. Apabila sudah hampir kering, titikkan pewarna pada tempat yang berlainan dan tunggu sehingga nasi kering.
5. Kaub balikkan nasi supaya warna-warna tadi tersebar cantik ke seluruh nasi.
6. Sebelum dihidang, taburkan bawang goreng dan juga daun bawang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan