Sabtu, 12 November 2011

KEK MARBLE KEJU KLASIK


Bahan-bahannya:
4 kg keju krim
1 kg gula pasir
125 gram tepung jagung
19 biji telur
13 biji telur kuning
1.7 ml krim putar
500 ml coklat cair
www.familiazam.com
Bahan untuk base:
200 gram coklat cip
100 gram mentega
300 gram biskut marie - dihancurkan

Cara membuat base:
1. Masukkan kesemua bahan-bahan tadi ke dalam mesin pengadun dan gaulkan rata.
2. Setelah siap angkat dan masukkan ke dalam acuan dan tekan-tekan supaya ia mampat.
www.familiazam.com
Cara membuat kek:
1. Pukul krim keju bersama-sama gula sehingga lembut dan kembang.
2. Masukkan kuning telur dan telur dan pukul hingga kembang dan sebati.
3. Campurkan tepung jagung dan krim putar dan kacau hingga sebati.
4. Masukkan ke dalam adunan yang pertama tadi dan gaul rata.
5. Setelah sebati keluarkan dari bekas adunan dan masukkan ke dalam acuan yang telah dialaskan dengan campuran biskut dan mentega.
6. Tuangkan coklat cair ke atas kek dan kacau sedikit dengan menggunakan lidi atau kayu penyepit.
7. Bakar pada suhu 150°C selama 40 minit. Hiaskan mengikut kesukaan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan