Sabtu, 12 November 2011

KEK KEJU PANGGANG ISTIMEWA


 Bahan-bahannya:
450 gram krim keju
200 gram gula halus
3 biji telur (asingkan kuning dan putihnya)
200 ml krim putar
500 gram mentega cair
1 biji lemon (diambil kulitnya - diparut)
Beberapa titik esen vanila
50 gram tepung serbaguna
www.familiazam.com
Cara-cara membuatnya:
1- Pukul krim keju bersama sebahagian gula. Masukkan kuning telur sebiji demi sebiji.
2- Apabila kembang, masukkan kulit lemon, esen vanila dan tepung.
3- Pukul putih telur bersama sebahagian lagi gula hingga putih. Kemudian kaup balikkan ke dalam adunankuning telur. Masukkan krim putar dan mentega cair. Kacau sehingga rata.
4- Masukkan adunan kedalam acuan, bakar selama satu setengah jam dengan suhu 150 darjah celcius.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan