Sabtu, 12 November 2011

KEK COKLAT BROWNIES


Bahan-bahannya:
450 gram mentega
600 gram gula pasir
8 biji telur
450 gram tepung gandum
15 gram serbuk penaik
100 gram serbuk koko

11/2 tin susu pekat
300 gram kacang walnut
600 gram coklat -topping
500 gram kepingan coklat
1/2 liter krim putar Sedikit mentega
www.familiazam.com
Cara membuatnya:
1. Pukul mentega dan gula hingga sebati.
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil terus memukul sehingga kembang.
3. Gaulkan serbuk koko bersama susu pekat sehingga bercampur rata/sebati.
4. Masukkan ke dalam adunan yang pertama tadi. Sambil itu gaulkan tepung, serbuk penaik dan kacang walnut di dalam mangkuk yang
berasingan sehingga rata.
5. Campurkan ke dalam adunan tersebut dan gaul rata.
6. Setelah adunan siap tuangkan ke dalam acuan yang telah dilenserkan dengan mentega dan dialas dengan kertas minyak.
7. Bakar di dalam ketuhar pada suhu 180°C - 190°C selama 50 minit.
8. Hiaskan mengikut kesukaan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan